Alimentația pură ajută dezvoltarea spirituală

De câteva ori pe an, particip la organizarea unei tabere-retragere de meditaţie, “departe de lumea dezlănţuită”, chiar în centrul spiritual unde locuiesc. În luna august şi de Anul Nou câte zece zile, în rest câte un weekend din când în când. Linişte, relaxare, întoarcere la ritmul natural al corpului, calmarea minţii, respiraţie hrănitoare, revenire Acasă, în inimă. Fără alergătură, fără stres, fără telefoane sau internet.

Pentru a susţine activităţile intense de meditaţie şi yoga, este necesar un regim alimentar adecvat, cât mai natural, pur şi hrănitor. Este ştiut faptul că o alimentaţie impură și nesănătoasă intoxică nu doar corpul fizic, ci şi mintea, o face agitată şi greu de stăpânit. Este mult mai uşor să practici tehnici meditative și să ai preocupări spirituale dacă mintea şi corpul sunt pure, în plus multe boli sunt ameliorate și chiar vindecate cu ajutorul curelor de crudități și sucuri. (Eu însămi m-am vindecat de o afecțiune oculară cu ajutorul sucului de morcov, consumat în cantități mari, timp de câteva luni, și de un chist ovarian printr-o alimentație 80% crudivoră.)

Revenind la retragerile de meditație, mă preocupă îmbunătățirea calității hranei, fiind responsabilă și cu pregătirea meselor. Am învățat mult și de la cei care vin în aceste tabere. Unii sunt vegani (nu consumă produse animale) sau chiar raw vegani (consumă doar crudități vegetale), așa că a fost necesar să mă adaptez. La început găteam doar tradiţionalele mâncăruri româneşti ovo-lacto-vegetariene, gustoase, dar unele cam grele, şi treptat am învăţat să gătesc vegan şi raw vegan.

Programul retragerilor este intens, dimineaţa începe cu o şedinţă de meditaţie, apoi pauză pentru micul dejun, prezentarea unor teme spirituale, practică yoga, din nou tehnici de meditaţie, pauză de prânz, iar tehnici de meditaţie şi practică yoga, cina şi conferinţa de seară.

Un mic dejun hrănitor şi  pur este alcătuit din musli şi lapte de soia, de migdale sau de susan, sau doar din sucuri de legume sau fructe. Este mult mai bine aşa, mintea este mai limpede, poate continua tehnicile meditative fără oboseală, iar corpul este răsfăţat de prospeţimea naturală. Gusturile se rafinează, corpul se purifică, mintea se liniștește.

Şi aici este loc mereu de îmbunătăţiri. În funcţie de ingredientele de bază, încă mai folosesc  blenderul sau centrifuga pentru obţinerea sucurilor, însă în curând e posibil să le înlocuiesc cu un alt aparat, descoperit recent printre multele storcătoare de fructe de pe piață: modelele Hurom. Ne modernizăm şi noi, să fim în rând cu lumea, căci “noblesse oblige”. Încă nu l-am testat, dar sper să o pot face curând.

Este vorba de o nouă tehnologie pentru storcătoare cu presare la rece, mă refer mai precis la storcătorul home profesional Hurom HE-DBE04, lansat și pe piața românească. storcator_Hurom4

Am citit doar lucruri frumoase despre el,  l-aş putea folosi nu doar pentru sucuri de legume sau fructe, ci și pentru frunzele de țelină sau de pătrunjel, mlădiţe de grâu sau orz, lapte de soia sau de migdale, și sunt convinsă că va fi adecvat pentru a “participa activ” la o retragere de meditaţie.

De ce? Iată câteva avantaje ale storcătorului Hurom:

– Pentru o cantitate mare de suc (așa cum este nevoie într-o retragere de 40 de persoane), cu blenderul sau centrifuga îmi ia mult timp să pregătesc totul. Trebuie să curăţ aparatul periodic, ca să nu se înfunde sita. O funcție deşteaptă este curăţarea automată şi rapidă, ceea ce duce la economie de timp.

– Un alt avantaj este că, prin strivire urmată de presare la rece (Slow Squeezing System), cantitatea de suc obţinut din fructe este maximă (mai mare decât cea rezultată prin centrifugare), iar sucul mai bogat în pulpă (vitamine, enzime şi nutrienţi). Cu alte cuvinte, economisesc materia primă (randamentul este mărit).

– Fructele şi legumele nu se oxidează prin contactul cu metale (pentru tăiere sau centrifugare), căci sita și axul melcat sunt din ultem (polimer de 8 ori mai tare decât materialul plastic normal), se păstrează astfel aspectul natural și gustul original al fructelor și legumelor. Şi sunt convinsă că vă voi putea spune mult mai multe după o experienţă reală, pe care abia o aștept. Dacă sunteți interesați de acest aparat, poate fi găsit online şi aici.

Pentru o familie obișnuită, acest aparat poate fi o investiție de o viață. Pentru centrul meu de meditație ar putea fi o investiție vitală și necesară, căci transformarea interioară și dezvoltarea personală sunt condiţionate şi de o alimentație pură, iar tehnologia modernă ne poate ajuta mult în acest sens.

Dimineaţa mea perfectă înseamnă contemplarea frumuseţii (o meditație la răsărit când e posibil) şi savurarea unui elixir din fructe sau legume care să îmi umple corpul de energia pură a naturii. Armonie şi sănătate pentru trup şi suflet…și a început deja încă o zi de frumusețe, plină de bucuria de a trăi!

Vă doresc dimineți frumoase și sănătoase!

yoga-retreat

Articol scris pentru etapa a doua a concursului SuperBlog 2013.

Reclame

Despre Veronica Godeanu

Profesoara de yoga la Centrul de Meditație și Yoga - Kamala
Acest articol a fost publicat în SuperBlog 2013 și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alimentația pură ajută dezvoltarea spirituală

  1. Nu mi-ar fi trecut vreodata prin cap sa asociez cresterea spirituala cu Hurom si o alimentatie sanatoasa, imi place 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s