Eminescu şi Brâncuşi la Straja

Visez cu ochii deschiși la o vacanță. Nu orice fel, ci una la munte. Sunt zeci de stațiuni montane la noi în țară, și sute de pensiuni și hoteluri, care mai de care mai moderne sau mai rustice. Pe care să o aleg? Ca să fie surpriza completă, iau o hartă a României, închid ochii şi pun degetul la nimereală. Bine, recunosc, am tras puţin cu ochiul înainte, să nimeresc pe lângă Retezat.  Deschid ochii: pe aproape, Lupeni. Adică Straja.

vila alpin straja toamna

Pentru cazare în Straja îmi fac rezervarea din timp. Sunt plăcut impresionată să descopăr că Vila Alpin asigură transportul auto din Lupeni, e foarte util pentru cei care nu vin cu maşina personală şi au prea multe bagaje pentru a le duce cu telescaunul (ca mine). Acest răsfăţ este inclus în pachetul Relaxare pe care l-am ales pentru că mai cuprinde, în afară de cazare și masă, o şedinţă zilnică de masaj şi una de yoga/ tai chi. Celelalte două pachete oferite de Vila Alpin sunt Aventura care pune accentul pe drumeții și activități sportive (tiroliană, rafting, escaladă), şi pachetul Familie care cuprinde (printre numeroase surprize pentru copii) cules de plante medicinale (vara) şi “şedinţe” de contact cu animalele (cai, iepuri, dar şi cu familia maiestuosului Saint Bernard supraveghează vila).   

Surprizele continuă: toate camerele sau apartamentele sunt diferit mobilate, au specific românesc și poartă numele  unei personalități a culturii sau istoriei noastre. O idee genială la o pensiune din Straja,  cei din Poiana Brașov sau de pe Valea Prahovei nu promovează la fel de bine specificul românesc. Camera Eminescu are de exemplu cărţile lui, tablouri cu tei şi lacuri, iar camera Brâncuşi, cu statuile ei, e în topul preferinţelor turiştilor. Singura disponibilă în perioada aleasă de mine este cea a lui Enescu, perfectă pentru un meloman (pot alege fundalul muzical clasic pe care să îl ascult când sunt în cameră).

Natura este ireal de frumoasă, gazdele – primitoare, vacanţa – perfectă și liniștită. De această dată aleg drumeţiile relaxante în apropiere (la schitul Straja mă bucur de linişte şi inspiraţie) şi las pe data viitoare vizitarea mănăstirilor şi a cetăţilor dacice din zonă.

schit straja

Voi reveni iarna ca să mă bucur de Cupa Veteranilor la schi, mai ales că la sfârșit am primit o reducere de 10% pentru următorul meu sejur (când sper că voi sta în camera Brâncuși).

Oamenii nu țin minte cum te cheamă, ci cum i-ai făcut să se simtă. În scurta mea vacanță la Straja am fost întâmpinată cu prietenie şi am simţit că sunt văzută ca un om, nu ca un turist printre mii de alţi turişti. E bine să știi că mai sunt câteva locuri pe lumea asta unde să te simți acasă…

Articol scris pentru concursul SuperBlog 2013, etapa 6.

Imaginile de aici

Anunțuri

Despre Veronica Godeanu

Profesoara de yoga la Centrul de Meditație și Yoga - Kamala
Acest articol a fost publicat în SuperBlog 2013 și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s