Despre viitorul jocurilor online

Sunt prinsă la mijloc într-o discuție contradictorie între bunicii și nepoții din familia mea. Primii susțin că în ziua de azi copiii stau prea mult la calculator, de fapt se joacă, și asta poate nu ar fi așa o problemă, cât faptul că sunt jocuri violente, dau dependență sau nu au valoare educativă, că timpul copiilor ar fi mai bine investit într-o ieșire  în aer liber. Cei din urmă susțin că bunicii nu țin pasul cu timpurile moderne, că nu mai vor să înveţe lucruri noi, că nu mai ştiu să se joace, că aşa au dispărut dinozaurii care nu s-au putut adapta etc. Evident, discuția nu se încheie cu o concluzie, nici nu ar putea fi și va fi reluată periodic, la toate evenimentele din familie.

2020-vision-the-future-of-gaming

Am rămas pe gânduri și mă întreb din ce generație fac parte… Apreciez și mă implic în jocuri de creativitate (de dezvoltare cerebrală) și care nu au nevoie de multă tehnologie modernă, dar experiența mea este limitată. De ce ne jucăm în copilărie? Se afirmă că acei copii care nu se joacă nu se dezvoltă bine emoțional, jocul face parte din însăși evoluția noastră.

O mare parte din generaţia mea (sau a părinţilor mei) nu este de acord cu tipul de jocuri online predominante la ora actuală pe piaţă, în special pentru violenţa lor, mai mult sau mai puţin subtilă, nu pentru jocuri în sine. Dar cunosc și mulți oameni aproape dependenți de adrenalina urmăririlor și împușcăturilor fictive sau de strategii de cucerire/ expansiune,  care se dau peste cap să facă rost de instrumente mai bune de joacă, adică mai performante, și care au un al doilea birou într-un forum de gaming.

Oare am îmbătrânit prea repede? Nu îmi mai place joaca? Am stat și m-am gândit, m-am răsucit de pe o parte pe alta și am avut o revelație: jocurile, inclusiv (sau mai ales) cele online, sunt strâns legate de emoții. Fiorul descoperirii, al strategiei perfecte, al dobândirii de noi calități… cum să nu devii atașat de ceva care te stimulează, care crește nivelul hormonilor plăcerii, care creează un nou mediu în care te poţi elibera de stresul vieţii cotidiene?

virtual-reality

Am înţeles că jocurile online nu sunt create pentru copii, ci mai ales pentru adulţii însetaţi de o realitate în care să deţină controlul, în care să îşi poată modifica înfăţişarea, puterile sau chiar mediul. Iar jocurile online reprezintă un instrument foarte bun pentru aşa ceva, nu vor dispărea niciodată, ci se vor adapta. Vor dobândi mai multe dimensiuni, interfeţe diferite, moduri noi de utilizare (corelate mai mult şi mai intim cu creierul), prezența internetului fiind de la sine înțeleasă (este vorba de jocuri online, nu-i așa?).

De aceea este nevoie de tehnologie, mai concret de plăci video din ce în ce mai puternice, adică adecvate intensităţii jocului (imaginea să fie clară, mişcările de pe ecran fluide), cu care se urmăreşte crearea unei realităţi virtuale cât mai precise, mai detaliate, mai complete, care să ţină pasul cu reacţiile umane. Pentru un joc bun, este nevoie de o placă video care să nu fure din energia computerului, să aibă memorie autonomă din belşug şi o viteză de reacţie cât mai aproape de viteza luminii şi, bineînţeles, să reziste la solicitări îndelungate (aşa cum nu poţi mânca doar o singură alună prăjită, la fel este şi cu jocurile, nu te poţi opri – mai este un nivel, un adversar, etc). 

De aceea, orice magazin online  IT care se respectă are acoperită această nișă a gamerilor pasionaţi, este la zi cu toate noutățile și cu jocurile corespunzătoare îmbunătățirilor tehnologice.

nvidia_3d

Jocurile online de viitor vor fi cele care vor atinge profund sufletul uman. Nu vor fi doar jocuri, ci experiențe de viață. Vor fi cele care vor da jucătorului o mai mare senzație de realism, de implicare și de comunitate, care vor construi universuri. Care vor acoperi mai multe domenii, nu doar lupta pentru supraviețuire, cucerire sau o viteză mai mare. Care vor fi accesibile nu doar de pe computer, ci și de pe telefoane mobile, tablete sau cine știe ce alte dispozitive mai puţin cunoscute sau încă neinventate. Jocul descoperirilor continuă şi nu ne aşteaptă, trebuie să ţinem pasul…

Articol scris pentru concursul SuperBlog 2013, etapa 10.

Surse Imaginea 1, imaginea 2, imaginea 3.

Reclame

Despre Veronica Godeanu

Profesoara de yoga la Centrul de Meditație și Yoga - Kamala
Acest articol a fost publicat în SuperBlog 2013 și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Despre viitorul jocurilor online

 1. Ana zice:

  “Omul este măsura tuturor lucrurilor, a celor ce sunt

  întrucât sunt și a celor ce nu sunt întrucât nu sunt” (inca)!!!
  In ceea ce ma priveste, prefer sportul (in aer liber -baschet) ca un mod de formare a caracterului, a personalitatii. Sportul te invata fair-play-ul, te invata sa iubesti, te leaga de natura, de aer, de spatiu; de ceilalti oameni prin prezenta lor efectiva si afectiva. Sunt bune si jocurile online, dezvolta abilitati de care inca nu stii si care ar putea folosi in viitor.Ar fi bine sa avem o masura in toate.
  Si mai ales prieteni, sa te bucuri la vederea lor, sa schimbi glume inofensive cu ei, sa zambesti. „O zi in care nu ai ras este o zi pierduta.”
  Bucura-te, Bucurie!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s