Moda si traditie

in odaie la bunica      O dimineaţă ca oricare alta în gospodăria lelei Floarea.  Mişcându-se rapid şi precis,  aşterne pe masă un ştergar brodat manual de dânsa. Nepoata scoate farfuriile din bufet şi, împreună cu tacâmurile, le aranjează pe ţesătura albă. Pâinea de casă, laptele, dulceaţa de caise, untul… şi nu uită nici şerveţelele de hârtie, aduse de mama ei.
Se aşează la masă cu toţii, iar tataia începe, cu glas domol:

„Binecuvântată fie această zi, fie ca eu să o fac specială în vreun fel.
Binecuvântată fie viaţa mea, fie ca eu să o tratez cu dragoste şi grijă.
Binecuvântaţi să fie toţi oamenii, fie ca eu să văd bunătatea în fiecare.
Binecuvântată fie natura, fie ca eu să îi observ frumuseţea şi minunăţiile.
Binecuvântat fie adevărul, fie ca el să-mi fie mereu cel mai bun prieten.”

atelierul simonei 4
Peste o  jumătate de oră, cu zâmbetul pe buze şi cu chef de lucru, lelea Floarea şi nepoata intră în odaia de lucru. Cojocelul aşteaptă pe laviţă, răbdător, ultimele împunsături ale acului. Va fi gata la timp pentru zestrea fetei.
Nepoata se îndreaptă spre maşina de cusut . Materialul pentru „poale” este pregătit de cu seară. Introduce modelul, aranjează firele , verifică piesele şi … îi dă drumul. Deodată , maşina se opreşte cu zgomot. Lelea Floarea îşi ridică ochii din cusătura ei, privindu-şi nepoata cu iubire.
-Vezi, fată dragă, utilajele acestea se mai şi strică, dar mâinile sunt bune în continuare!
– Nu-i problemă, imediat rezolvăm, spuse nepoata, ieşind din cameră.

cusut2
Deschide repede internetul şi caută un magazin de electrocasnice. Nu după mult timp găseşte promotii electrocasnice şi le studiază cu atenţie. Îi trebuie o maşină de cusut care să poată controla viteza de coasere şi să salveze cusăturile în memorie. Cu ea va putea să regleze pasul şi lăţimea cusăturii, va putea coase ornamental, utilitar şi chiar şi semnele de punctuaţie şi literele vor fi prezente pe modelele ei. Cu astfel de specificaţii tehnice atinse, maşina de cusut Brother este cea mai potrivită. A dat drumul la comandă, a plătit online şi … s-a întors, în mai puţin de zece minute, la lucru.
– Cum e , maică?
– Am comandat o maşină de cusut nouă. Mâine ar trebui să ajungă la noi. Cei de la Marketonline sunt întotdeauna de nădejde. Deocamdată voi lăsa deoparte „poalele” şi mă apuc să fac o zgardă de mărgele, să se potrivească  la costumul pe care îl ţesem.

atelierul simonei 3– Draga mea, să nu uiţi niciodată cum se realizează costumele populare autentice, să nu uiţi de unde pleci!
atelierul simonei 6
– Cum aş putea uita, măicuţă?! Acum nu mai ţese fiecare fată din sat şi de aceea trebuie să apelez la maşina de cusut, să realizez mai repede comenzile. Lumea va purta ii şi costume tradiţionale, sunt sigură! Există o periodicitate şi în vestimentaţie. Din ce în ce mai mulţi preferă costum tradiţional la botez pentru copiii lor. De asemenea  şcolile şi grădiniţele au în stoc costume populare pe care le folosesc la serbări. Şi nu mai vorbesc de cei plecaţi din ţară care îşi ostoiesc dorul de meleagurile natale purtând o ie sau o bondiţă.
Voi duce mai departe tradiţia, măicuţă, chiar dacă voi fi şi „la modă”. Voi realiza ii, catrinţe, iţari, brâuri întocmai cum se făceau pe vremuri. Şi voi avea grijă să găsesc cel puţin un învăţăcel , să ne moştenească darul. Modelele tradiţionale sunt cerute acum şi pe multe elemente de vestimentaţie. Nu voi ajunge să le pun chiar pe pantofi, dar pe bluze , fuste şi cămăşi, cu siguranţă.

Timpul trecu iute şi iată că veniră şi mama şi tata de la servici. La gura sobei spuseră poveşti şi  snoave, râseră şi cântară. Au adormit cu un zâmbet larg pe faţă. Lelea Floarea are  o familie binecuvântată!

 Spring SuperBlog 2015. Proba 1 .Pozele sunt luate de aici, si de aici, cu acordul Simonei Ciuban.

Dacă sunteţi adepţii costumelor tradiţionale sau preferaţi doar elemente populare pe vestimentaţia zilelor noastre, vă rog să-mi daţi de ştire printr-un mesaj aici. Mulţumesc.

Reclame
Acest articol a fost publicat în SpringSuperBlog 2015 și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s