A fi sau a nu fi turist in Asia

Asia este cel mai intins continent de pe Pamant, si de asemenea si cel mai populat. Suprafata lui constituie 8,7% din suprafata totala a Terrei si 29,8% din uscatul acesteia. Populatia Asiei reprezinta mai mult de 60% din intreaga populatie a pamantului. Se poate considera ca fiind o subregiune a unui continent mai intins, Eurasia, situata la est de Muntii Urali, Canalul Suez, Marea Neagra si Marea Caspica. Limitele acestui continent: Muntii Ural si raul Ural la vest, Oceanul Arctic la Nord, Oceanul Indian la Sud, iar la Vest Marea Japoniei.

Poti ajunge in Asia cu ofertele de vacanta oferite de CND Turism.  Destinaţiile exotice sau culturale sunt la îndemâna multor persoane.

Anantara-vacantespeciale.ro1Există câteva motivaţii de a porni într-o excursie internaţionala: motivaţii legate de preţuri , de climat şi de motive personale ale turistului.

Dacă ţinem seama de faptul că turismul reprezintă o „industrie a mâinii de lucru” (adică utilizează un număr mare de lucrători, mulţi dintre aceştia cu niveluri scăzute de calificare),  atunci putem înţelege mai bine de ce pot să apară diferenţe importante ale preţurilor unor produse turistice similare, în funcţie de costul forţei de muncă utilizate în turism, în ţări diferite. Acest „diferenţial al preţurilor” este deosebit de important, de exemplu, pentru motivaţiile turiştilor nord-americani care vizitează Mexicul sau ţările Americii latine sau pentru vest-europenii care îşi aleg ca destinaţii unele ţări din Asia de Sud-Est şi Pacific.

Climatul reprezintă, de asemenea, un motiv determinant pentru caracterul internaţional al turismului. O serie de ţări din Europa de Sud, precum şi insule din Caraibe, din Oceanul Indian şi din Pacific, beneficiază, din plin, de avantajul acestui factor, oferind „garanţia” că, acolo, turiştii vor găsi un climat cald, cu plaje însorite şi posibilitatea de a face baie, în mări sau oceane în care temperatura apei este optimă pentru „thalasoterapie”.

Motivele personale ale turistului se pot clasifica, la rândul lor, în 6 categorii principale:
Loisir* şi vacanţe, aceasta fiind principala motivaţie pentru călătoriile realizate în afara timpului obişnuit, afectat activităţilor profesionale. Motivele pot fi diverse: odihnă, dorinţa de „smulgere” sau „evadare” din mediul său obişnuit, descoperiri culturale, vizite la rude şi prieteni, practicarea unor sporturi etc.
Afaceri, respectiv călătorii întreprinse în cadrul activităţilor profesionale. În această categorie sunt incluşi voiajorii comerciali, membrii echipajelor de aeronave sau nave maritime care efectuează escale în diferite ţări, funcţionarii guvernamentali şi ai organizaţiilor internaţionale aflaţi în misiune, salariaţii care lucrează la instalarea unor utilaje sau echipamente în alte ţări (pentru durate de până la un an).
Congrese şi alte reuniuni, respectiv călătorii realizate pentru a participa la congrese sau la alte tipuri de reuniuni (seminarii, colocvii, conferinţe, mese rotunde etc.).
Sănătate, respectiv călătorii întreprinse fie pentru a beneficia de îngrijiri medicale, fie pentru îmbunătăţirea nivelului de sănătate, prin acţiunile ce ţin de medicina profilactică (preventivă): „repunerea în formă”, thalasoterapie, balneoterapie etc. Sunt incluse, în această categorie, şi sejururile în staţiunile termale şi tratamentele terapeutice de orice natură (oncţiuni sau împachetări cu nămol, inhalare de gaze cu efect terapeutic etc.).
Studii, respectiv călătoriile realizate pentru a asista la cursuri sau pentru formare sau perfecţionare profesională, într-o instituţie de formare ale cărei cursuri pot să dureze un întreg an şcolar sau chiar mai mult.
Religie, respectiv călătoriile întreprinse pentru a participa la un pelerinaj sau pentru o vizită la un loc sfânt.

Un turist îşi va alege o destinaţie turistică internaţională în următoarele situaţii:
– oferta de vacanţă a ţării în care îşi au domiciliul obişnuit este limitată;
– produsele turistice oferite în ţara sa sunt inaccesibile, fie datorită preţurilor ridicate, fie datorită faptului că respectivele produse sunt mai bine vândute la export, adică turiştilor străini;
– absenţa unor produse turistice din oferta internă a ţării de domiciliu (de exemplu, posibilitatea de practicare a unor cure balneo-medicale sau a talazoterapiei ori a sporturilor de iarnă etc.);
– cererea pentru unele produse turistice având caracter de unicat în lume (de exemplu, vizitarea Sfinxului şi a piramidelor egiptene, a locurilor sfinte, la Ierusalim ori a Turnului Eiffel, la Paris etc.).

În funcţie de aceste motive, corelate şi cu altele, cum ar fi: existenţa unor factori naturali deosebiţi, dorinţa de cunoaştere, participarea la evenimente cultural-artistice, ştiinţifice sau profesionale etc., fluxurile turistice se mai pot clasifica în două mari categorii:
a) „Sunlust”, care sunt fluxuri asociate turismului de soare ori determinat de alte condiţii naturale (existenţa zăpezii, a unor izvoare termale etc.). În alegerea unor astfel de destinaţii, principalele criterii de selecţie sunt preţurile şi distanţele.
b) „Wonderlust”, respectiv turismul de cunoaştere (având motivaţii culturale – de participare la diverse manifestări culturale, artistice, sportive, de vizitare a unor monumente, muzee sau a unor obiective naturale deosebite). Factorul decisiv în alegerea destinaţiei este, în aceste cazuri, calitatea ofertei şi diferenţierea acesteia faţă de ofertele interne, de produse similare.

În privinţa regiunii Asia de Est şi Pacific, fluxurile turistice intra-regionale sunt dominate de turiştii japonezi, care frecventează, în special, ţări învecinate: China, inclusiv Hong Kong şi Taiwan şi Coreea de Sud.

Cele mai importante fluxuri turistice inter-regionale sunt reprezentate de călătoriile turiştilor europeni spre America de Nord, în special din motive de afaceri, precum şi spre Asia de Est şi Pacific, motivate, în principal, de dorinţa cunoaşterii culturii şi civilizaţiei acestor zone, dar şi, tot mai mult, în ultimii ani, pentru turismul de tip sunlust.

One-Only-Reethi-Rah-islandDin punctul de vedere al ritmului de creştere a circulaţiei turistice, cea de-a doua regiune a lumii, ca destinaţie turistică, este continentul asiatic. Asia de Vest primeşte circa jumătate din numărul de turişti care vizitează acest continent, iar fluxurile ce înregistrează cea mai importantă dinamică sunt cele ale turiştilor europeni care au ca destinaţie Asia de Est şi de Sud.

Daca ar fi să merg in Asia, aş alege turismul de cunoastere. Pentru început , oraşul Bangkok . Energetic, lipsit de rusine si poarta de acces spre ceea ce multi ar numi paradisul turistilor cu rucsacul in spate, e un oras care la suprafata pare ca totul e o joaca: galeti toxice de alcool pe strada, insecte prajite pentru a va testa rezistenta stomacului si o gama dubioasa de cluburi in care este permis aproape orice. E adevarat! In Bangkok puteti face cam tot ce va trece prin cap. Dar ceea ce ar trebui sa faceti este sa explorati un oras a carui varietate si cultura depaseste increderea pe care ii este data in general. Apoi mergeti la cateva petreceri.

Delhi nu este deloc lipsit de imagini incantatoare. Aici gasim templul lui Ganesh, extraordinarul templu Lotus in forma de petale, care atrage patru milioane de turisti in ficare an, sau zeitatile pitoresti din Mandir Birla. Sa nu mai vorbim despre fortul rosu ori extravaganta moschee Jama Masjid.

Cum zborurile spre destinatiile din Est/Sud-Est nu sunt scurte si doua zile sunt pe drum, nu se justifica sa mergi doar o saptamana si sa revii. Daca esti amator de plaja, cu siguranta o sa te incante ideea de 2 zile pe drum si 5-6 pe o plaja pustie in Thailanda, Philipine sau Indonezia.

Cand alegi mai multe destinatii, vremea este un factor important care te va ghida in alegerea destinatiilor. Chiar daca in partea de Sud-Est este vara tot timpul, nu e confortabil sa calatoresti tot timpul anului. Mai toti care au fost in aceste tari recomanda sa calatoresti cand in Romania este iarna. Cam pe atunci in aceasta parte a lumii o sa fie o vreme echilibrata cu temperatori pe la 25+ si un aer numai bun de respirat. In partea de Est in schimb vremea e ceva mai rece in perioada de iarna din Romania, deci un mix China-Thailanda in decembrie nu merge fara haine de doua anotimpuri in bagaj.

Zboruri din Europa spre Asia sunt foarte multe, nu cred ca mai este vreo companie aeriana mare sa nu aiba zboruri si din Bucuresti si vreo destinatie din Asia. Cum din Bucuresti exista zbor low cost spre Dubai poti lua in calcul si aceasta destinatie ca varianta ieftina de calatorie spre Asia. In interiorul unei tari zborurile interne sunt la preturi chiar mai mici ca in Romania. Tot o varianta de luat in calcul poate fi si trenul, dar depinde de unde pana unde se calatoreste. Nu peste tot in Asia de Sud-Est/Est trenul are o viteza rezonabila. Poate fi o solutie pentru China unde trenul este rapid, dar comparand preturile pe zborurile Beijing-Shanghai-Hong Kong si varianta de tren, era mai buna calea aerului ca raport dintre timp si pret. Sunt insa si destinatii prin Vietnam sau Cambodgia unde singura metoda de transport in comun e bus-ul sau trenul.

Acest articol a fost scris pentru proba 4 Spring superBlog 2015. Informatii suplimentare au fost extrase de aici:

http://www.globi.ro/asia/articole/destinatii-recomandate-asia

http://www.bogdanpantoc.ro/utile/calatoria-in-asia-o-destinatie-sau-mai-multe/

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:S3Q-HtOc9N4J:marinelagheres.ro/wp-content/uploads/2013/02/4.-3.-Fluxurile-turistice..doc+&cd=5&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în SpringSuperBlog 2015 și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la A fi sau a nu fi turist in Asia

  1. tssecrets zice:

    Foarte informativ articolul. Felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s