Un certificat in minus- sau cum sa avizezi in lipsa

– Of, legile astea! Am venit la dumneavoastra sa facem un contract de vanzare-cumparare copilului meu pentru apartament si dumneata imi zici ca nu se poate acum?!

-Da, doamna! Si o spun spre binele dumneavoastra! In cazul lipsei unui astfel de document la incheierea unei vanzari-cumparari, contractul este supus nulitatii relative si poate fi atacat in instanta. Imi spuneti ca nu ati vrea sa beneficieze si fata de apartament, ca nu v-a ajutat. Atunci trebuie facut si acest certificat. Pentru linistea baiatului.

– Doamne, Doamne! Ce implica hartia asta?

– Pentru inceput, trebuie sa pregatiti niste acte si informatii :

  • – destinatia cladirii / apartamentului / casei pentru care se face certificatul energetic (in speta vanzare; mai putea fi  inchiriere, receptie terminare lucrari casa)
  • – anul in care a fost executata cladirea/ apartamentul
  • – detalii cu privire la peretii exteriori; planseul inferior; planseul superior; tipul de tamplarie exterioara
  • – adresa corecta si completa a proprietatii
  • – plan(cadastru) apartament

Formular_Certificat_de_Performanta_Energetica1Apoi ii contactati pe cei de la www.avizez.ro  si stabiliti impreuna cateva detalii importante: ora si data cand se va face vizita la constructie, locatia cladirii  si vi se va comunica pretul certificatului energetic. Tot atunci va vor putea ajuta in clarificarea unor nelamuriri.  Este necesara o scurta vizita la cladire (de 10-15 minute) pentru masurari si pentru a strange informatiile necesare. Apoi actele puse la dispozitie vor fi studiate iar datele prelevate in timpul vizitei vor concluziona certificatul energetic. Daca va grabiti, puteti merge la sediul lor si ridicati „hartia”. Daca nu, o puteti primi prin posta, contra cost.

– Mda. Nu e mult de lucru. Imi mai spuneti o data, va rog, de ce este necesara obtinerea unui astfel de act?

– Conform legii privind eficienta energetica, publicata în Monitorul Oficial la data de 20 mai 2013, orice proprietar este obligat sa puna la dispozitia potentialului chirias sau cumparator o copie a certificatului energetic. Dupa incheierea contractului dintre cei doi, trebuie predat certificatul original.

pret-certificat-energeticObligativitatea unui certificat energetic este normala, intrucat acest lucru este similar cu achizitionarea oricarui alt bun: trebuie sa cunoastem consumul exact si ce cheltuieli vom avea de suportat dupa folosirea produsului achizitionat. Acest lucru se aplica si in cazul unei locuinte: certificatul ne ofera toate informatiile pentru a sti la ce costuri de consum energetic sa ne asteptam.

– Deci in certificat este specificat consumul anual specific de energie raportat la incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial.

– Exact. Si cuprinde o serie de recomandari care pot fi puse in practica de viitorul proprietar, in speta fiul dumneavoastra. Aceste recomandari pot fi de izolare termica a cladirii sau solutii pentru instalatiile de apa si de ventilatie.

– Si cat e valabil un astfel de certificat?

– Un certificat energetic este valabil 10 ani de la data eliberării. Deci daca fiul va dori sa inchirieze apartamentul , vreme de 10 ani poate folosi actul facut acum, daca nu schimba nimic.

– Foarte bine. M-am lamurit cu asta. Dar ia spune, ce sunt pozele acestea colorate?

bloc-nereabilitat-termografie– Vad ca ati remarcat  culorile diferite. Nu exista o legatura intre termografie si certificatul de performanta energetica. Prin termografie se obtin informatii suplimentare,  identificandu-se zonele cu pierderi de caldura sau cu infiltratii ridicate de aer. Se realizeaza o scanare termica a cladirilor cu o camera de termoviziune, inregistrand radiatiile infrarosii, determinandu-se astfel distributia temperaturilor pe suprafata constructiei analizate. Aceste inregistrari sunt convertite apoi in imagini, gama de culori folosita si intensitatea lor aratand diferentele de temperatura de la suprafata constructiei analizate. Interpretarea acestor informatii se face de catre ingineri de specialitate. Beneficiarul va primi un raport de analiza care va cuprinde toate imaginile rezultate cu camera de termoviziune. Dar acestea nu sunt obligatorii in cazul dumneavoastra, ci doar optionale.

– Va multumim pentru informatii si ajutor. Revenim.

Peste fix trei zile, la usa notarului, aceleasi persoane, dar cu un dosar complet, de data aceasta.

– Bine ati venit! Ma bucur sa va revad! Sa inteleg ca ati reusit asa de repede sa faceti rost de certificatul energetic?

– Bineinteles, domnule notar! Doar ne-ati trimis la cei mai buni experti in domeniu!

– Nu ati gasit altii, sau chiar v-au fost de folos „din prima”?

logo_Avizez-300x251– Sincer, am mai intrebat pe ici , pe colo. Dar mi-am zis: sunt o persoana ocupata; astia de mi i-ai recomandat au experienta  de 18 ani in domeniul energetic ; au  auditori energetici atestati gradul 1; au cele mai mici preturi de pe piata, ( chiar m-am interesat de preturi, dar nu am gasit in alta parte mai ieftin, sa beneficiez de un  discount suplimentar) ; sunt rapizi – in maxim 24 de ore de la data vizitei la constructie mi-au eliberat certificatul energetic; si, colac peste pupaza, chiar le place meseria pe care o practica si a fost o placere sa lucrez cu ei. Ii voi recomanda la cunostinte! Cu siguranta !  http://www.avizez.ro/

– Ma bucur pentru dumneavoastra. In cateva momente vor fi gata actele si fiul dumneavoastra va putea fi fericitul proprietar al unui apartament. Serviti o cafea si un biscuite, pana revin.

Acest articol a fost scris pentru proba 5 a SpringSuperBlog 2015. Pozele au fost gasite pe site-ul sponsorului.

Surse de informare:

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în SpringSuperBlog 2015 și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s