Router, Iepurilă și Marele Urs

Am auzit voci în camera băiatului meu și m-am uitat, mirată, prin geamul ușii. Își aliniase păpușile și le vorbea, ca la școală. Folosind o pensulă cu coadă lungă ca și indicator, le arăta, foarte serios, niște desene de pe tabla lui.

<<

Cablul de internet (fie el cel de la TV, sau cel de telefon, sau fibră optică) se conectează la un router apoi din router ne conectăm cu un cablu (cablu de rețea) sau un cablu USB la un Desktop.

-De ce echipamente avem nevoie pentru a realiza o rețea de internet acasă? Spune tu, ursulețule!>>

Câteva clipe a dat din cap, parcă ascultând ce spune jucăria din fața lui. Apoi s-a întors către ușă și, văzându-mă, m-a poftit să iau loc în audiență. M-am așezat între iepuraș și elefant, curioasă de ce avea să urmeze. A continuat:

<<-Foarte bine punctat, Mare Urs! Aveți nevoie de un router. Dacă rețeaua voastră  este mai complexă, aveți deja mai multe calculatoare și sunt conectate între ele printr-un router dar fără capacitați wireless atunci este necesar să mai achiziționați un access point.>>

Tăcu, ciulind urechile ca și când ar fi ascultat pe cineva. Dădu din cap, multumit .

<<-Foarte bine, Iepurilă Urechilă! văd că ți-ai făcut temele! Într-adevăr, nu este deloc greșit sa folosiți un alt router wireless, în loc de acces point!

Dar să vorbim de o retea tipică cu router wireless.

In mod obligatoriu cablul de la net (cabluri HDMI)  va intra prima data în Routerul Wireless. Dacă va uitați pe spatele aparatului veți întâlni un port numit WAN. Conectați cablul în acea locație și doar acolo.

-Fii atent, Pisicilă, că tu bagi de obicei în alte găuri!

Mai departe… un PC sau orice computer care este fix este recomandabil să fie legat direct prin cablu de rețea și nu prin wireless deoarece viteza prin cablu este simțitor mai mare decât cea prin wireless. Lângă conectorul numit WAN veți întâlni în mod obișnuit încă 4 conectoare numerotate 1, 2, 3 și respectiv 4. Oricare din acele porturi poți fi folosite pentru a conecta calculatoare sau alte Routere sau switch-uri.

tl-wn851ndFără fire ar fi două posibilități să conectați un PC la internet; placă integrată wireless care se conectează în calculator (trebuie montată pe un slot PCI disponibil pe placa de bază) sau un stick wireless (asemănător cu cele de memorie), ultimul este mai simplu de montat (doar se introduce în un port USB liber) dar nu are o distanță foarte mare și în funcție de câți pereți/dulapuri/electronice sunt între PC și router semnalul va fi mai prost.

Da, Azorel, o placă internă care să aibă o mică antenă atașată este recomandabilă în acest caz. >>

-Mă duc să vă aduc un ceai, Vlăduț! Cred că doar de configurare, mai trebuie să vorbiți, nu?

-Da, mamă, doar atât. și se întoarse către animăluțele de pluș:

<<Pentru configurare sunt necesari câțiva pași pe care trebuie să îi urmați, indiferent de producătorul routerului wireless:

  • conectarea routerului la internet
  • alegerea unei clase de IP pe care va funcționa noua rețea
  • setări wireless (stabilirea unui canal și a numelui rețelei)
  • securitate rețea
  • configurare firewall (activare, deschiderea porturilor folosite)

Gata pe ziua de azi. În încheiere aș dori să vă menționez că suntem în plin eveniment. Pâna pe 30 octombrie se desfășoară campania Săptămânile Rețelisticii .

conectica_banneregoogle_saptamanileretelisticii_728x90px Mâine, când veniți, îmi spuneți despre ce doriți să discutăm. Vă poftesc acum la ceai, la bucătărie. Imediat vă dau drumul și la muzică. >>

Și se aplecă, mulțumind audienței pentru atenție. A fost interesant să aflu cât de atent a fost la recomandările domnului care ne-a instalat, azi, internet wireless.

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2016, proba 7.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în SuperBlog 2016 și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Router, Iepurilă și Marele Urs

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 7. Fii expert în rețelistică și conectică!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s